Başarının izinde

Başarının izinde

www.kolaykampus.com
Bazen insanın hayatında hep düşündüğü ama bir türlü dilinden, kaleminden süzülmeyen bir sözle, bir konuşmayla karşılaştığı olur. Uzun yıllar Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış ekonomist ve siyasetçi Dr. Cem Kozlu’nun Koç Üniversitesindeki “Başarının İzinde” başlıklı konferansı dinleyince de içimde bu duygu uyandı. Elbette bilmediğim bir şey söylemiyordu Kozlu ama ondan başarıya giden yolu derli toplu bir biçimde dinlemek bana çok iyi geldi. Başarının izini sizinle sürmek istedim.

Dr. Cem Kozlu ilk olarak uçak kazalarından bahsetti ve hiçbir uçak kazasının tek bir nedene bağlı olmadığını, başarının da tek bir nedene bağlanamayacağını söyleyerek başladı ve başarı için gerekli olan şartları şöyle sıraladı.

– Cesaret

– Merak

– Çabuk karar vermek

– İddia sahibi olmak

– Zamanlama

– Başka insanlarla çalışma becerisi

– İkna yeteneği

– Doğrudan sorumluluğunda olmayan işlere de ilgi duyma

Daha sonra Dr. Cem Kozlu başarılı olmuş bazı insanların özelliklerinden de bahsetti. Özellikle uzun süre The Coca-Cola Company’de CEO olarak hizmet eden Muhtar Kent’i örnek verdi. Muhtar Kent’in şirkete girdiği andan itibaren çok yüksekleri hedef aldığını ve koşullar ne olursa olsun sabredip azimle çalıştığını söyledi. Onun otuz yıl aynı kurumda çalıştığını ve dostluk kurduğu insanlarla hayat boyu diyaloğunu sürdürdüğünü, insanları ve olayları takip ettiğini sözlerine ekledi.

Dr. Cem Kozlu, II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere başbakanı olan Winston Churcill’in “Başarınızı neye borçlusunuz? sorusuna “Benim özelliğim bir hata yaptım mı ertesi gün toparlanmam oluyor.” diye cevap verdiğini söyledi ve yenilgilerde pes etmemenin önemini vurguladı. Kozlu sözlerini başarısızlığı kaçınılmaz kılan özellikleri vurgulayarak bitirdi.

– Düşük enerji

– Olaylara olumsuz yaklaşmak

– Tutkusuz olmak

Ne dersiniz? Kozlu’dan öğreneceklerimiz var, değil mi?

Cihan Yeşilyurt kimdir?
1973’te Samsun’un Alaçam ilçesinde doğdu. İlköğrenimini ve liseyi Alaçam’da tamamladıktan sonra 1991’de girdiği Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 1995’te mezun oldu.

1997 yılında Fen Bilimleri Dershaneleri’nde Rehber Öğretmen olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı.

Fen Bilimleri Eğitim Kurumlarının İstanbul’da ve Türkiye’de büyümesi ile birlikte 1999 yılında Rehberlik Birimi Koordinatörlüğü’ne getirildi ve halen bu görevine devam ediyor.