LGS tarzı sorulara hazırlıklı olun

LGS tarzı sorulara hazırlıklı olun
www.cumhuriyet.com.tr 10 Haziran 2018

Uzmanlar YKS’ye girecek üniversite adaylarını uyardı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı ( YKS ) 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iki oturum olarak yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Saat 10.15’te başlayacak TYT’de adaylara toplam 120Soru sorulacak. 135 dakika sürecek TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak. Sınav sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, YKS’deki değişiklikleri ve adayların dikkat etmesi gerekenleri anlattı:

Her Soru aynı değerde

-Her sorunun puan değerinin aynı olduğu görülüyor. Bu geçen yılki sistemden çok farklı ve adayların da çalışma stratejilerini buna göre oluşturmaları gerekiyor.

-Bütün adaylar için testlerdeki her bir sorunun puanı 1.33 değerinde. Yani bir öğrenci TYT’deki Matematik testindeki sorudan da, Sosyal testindeki sorudan da 1.33 puan alacak. Tüm adayların bu doğrultuda hazırlık yapmaları sınav başarılarını artıracaktır.

-Geometriden istediği başarıyı gösteremeyen bir öğrenci sosyal çalışıp bu durumu telafi edebilir. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi geometri sorusu da 1.33 puan, sosyal sorusu da 1.33 puan getirecek.

-ÖSYM örnek soruları yayımladı. TYT soruları incelendiğinde bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamayla ilgili olduğu görülüyor. Geçmiş yıllarda çıkmış ALES sorularını bulup çözmek özellikle Türkçe, matematik ve geometri dersleri için en büyük hazırlık olacaktır.

-Liselere Geçiş Sınavı sorularını incelediğimizde çok uzun ve anlaşılması zaman alan sorular olduğunu gördük. Aynı tarz soruların TYT-AYT’de de çıkabileceği unutulmamalı. Dolayısı ile adaylar her türlü Soru tarzına hazırlıklı olmalılar. ALES sorularına bakmak bu bakımdan çok önem taşıyor.

-ALES’te olduğu gibi bir metin verilip o metne bağlı 3-4 tane Soru sorulduğunda adayların TYT’de süreyi yetiştiremeyecekleri ile ilgili kaygı duyuyorum. Adaylar girdikleri denemeleri ciddiye almalı, süreyi sonuna kadar kullanmalı ve gerçek sınavın provasını yapmalılar. Çözecekleri 1 fazla Soru binlerce kişinin önüne geçmelerini sağlayabilir.

-Bazı öğrenciler daha çok 1. oturum yani TYT ağırlıklı çalışıyor. Oysa sınavın yüzde 60 ağırlığı ikinci oturum dediğimiz AYT’de. Adayların ders çalışma programına dersleri dengeli bir şekilde dağıtmaları gerekiyor. Ben daha çok 4 gün AYT, 3 gün ise TYT çalışılmasını öneriyorum. l Sınava az bir zaman kaldı. Bu süre boyunca sadece test çözmek yanlış. Özellikle AYT için mutlaka konu da çalışılmalı. Çünkü AYT’deki Sorusayıları geçen yıla göre oldukça azaldı. Buradaki sorular muhtemelen birkaç konuyu içeren sorulardan oluşacaktır. Dolayısıyla konuyu iyi kavrayıp, iyi analiz etmek gerekiyor. Öğrencilere de bu uyarıları sıklıkla yapmak lazım.