Sayısal sorularda öğrencilerin en çok yaptığı hatalar

Sayısal sorularda öğrencilerin en çok yaptığı hatalar

www.kolaykampus.com 28.11.2022

Maalesef Türkiye’de az kitap okunuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye’de televizyon izlemeye günde 6 saat, bilgisayara 3 saat zaman ayrılırken kitap okumaya ise günde sadece 6 dakika zaman ayrılıyor. Bu genel durum gençlerde de böyle. Az kitap okuyan bir gençliğin Fen ve Matematik testlerindeki uzun metinli, bol işlemli, bilgiyi kullanmaya ve yoruma dayalı sorularla baş etmesi elbette kolay değil.

Matematik: Öğrencilerin sınavda hata yapmalarına neden olan temel etken o soruya ait konunun iyi öğrenilip kavranılmaması. Özellikle soru; analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen öğrenci heyecanlanarak hata yapmaya başlar ve sonra gelen sorularda bu durum devam eder. Bu durumu aşmanın en optimum yolu konulara hakim olmak bu da öğrenciye güven verir. Ancak fazla güvenin nasılsa yaparıma kaymaması gerekir çünkü dikkat eksikliği doğurabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalı. Bunun dışındaki bazı hatalar aritmetiksel işlem hataları. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanır.

Geometri: Geometri dersi bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektiren bir ders. Bu özelliği kazanmanın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkün.

Soruyu çok çabuk ve anlamadan okumak hatta okumayı üstün körü yapıp çözmeye geçmek Geometri testinde hata yapmaya neden olur. Dolayısıyla soru gerekli şekilde okunmalı. Sınav taktik ve stratejisi oluşturulmalı örneğin bir soruda gereğinden fazla zaman harcanmamalı, takılıp kalınmamalı geçilmeli ve sonraya bırakılmalı.

Fizik: Fizik soruları genel olarak lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan bilgi sorularından oluşur. Dolayısı ile hangi bilgiyi unuttuğunuzu bulup çıkarmanız gerekmekte.

Hata yapma riskinizi en aza indirmek için; sınav anında soruları çok dikkatli okumalısınız, soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurarak hem zaman kazanmalı hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünmelisiniz.

Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat etmelisiniz. Bazı sorular gerçekten çok kolay olacaktır. Bu sorularda bir bit yeniği aramayınız.

Kimya: Sınav şartları içinde öğrencinin hata yaptığı soru türü değişse de bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata oranı artıyor.

Ayrıca soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta.

Soruyu yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri. Öğrenci soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı. Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim dediğinde hata yapma oranı artıyor.

Her ders, her konu, her soru kendi içinde dikkat gerektirir. Soruyu küçümsememek gerektiği gibi büyütmemek de gerekir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir.  Sakin olmak, kendine güvenmek, değerinin farkında olmak, soruyu okuduğunda çözmeye başlamadan 1-2 saniye soruyu özümsemek, soruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek, soruyla zıtlaşmamak da istenilen başarıya ulaşmak için çok önemli.

Biyoloji: Öğrencilerin hata yaptığı sorular değişkenlik gösterebilir. Fakat bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan soru türleri. Biyolojinin her konusundan üniversite sınavında soru gelebilir. Bu nedenle öğrenciler tüm biyoloji konularındaki önemli ayrıntıları sınava girmeden son kez tekrar etmeliler.

Öğrencilerin sınavda hata yapmamak için öncelikle soruları dikkatli okumaları gerekir. Dikkatli okumadan, doğru yorumlamadan soruları çözmeye başlamalarının hataları da beraberinde getireceğini unutmamaları gerekir.

Başarıyı yükseltmek için ne yapılabilir?

Üniversite adaylarının başarılı olabilmeleri için; okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen öğrenci olmaları gerekmekte. Okuma ve dolayısıyla yorumlama alışkanlığı olmayan bir öğrencinin bu sistemde başarılı olması oldukça zor gözüküyor.

Adaylar sınava hazırlıkla ilgili hangi yayınları takip etmeleri gerektiği ile ilgili bilgiyi kurs ya da okul öğretmenlerinden mutlaka almalılar.

Gerek TYT gerekse AYT soruları çok daha uzun ve düşündürücü sorulduğu için; öğrencilerin konuları iyi öğrenmesi ve üst düzey düşünme becerisi kazanmaları gerekiyor. Konuya iyi hakim olan, bol pratik yapan öğrenciler başarılı olacak.

Üniversite adayları, ders ayırt etmeden tüm derslere aynı önemi vermeliler ve konuları tam olarak öğrenmeye çalışmalılar.