Üniversitede ‘son şans’

Haberler >>

Üniversitede ‘son şans’

www.hurriyet.com.tr 11.09.2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla 19-23 Ağustos tarihlerinde üniversiteler adayların kaydını almaya başladı. Ancak kayıtların son günü 23 Ağustos’ta Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2 Eylül’e kadar devam edecek mazeretli kayıt hakkından tüm adayların yararlanabileceğini duyurdu. Kayıt sürecinin ardından boş kalan kontenjanlardan yararlanarak üniversiteli olmak isteyen adaylar için ikinci bir şans olan ek yerleştirme süreci 6 Eylül’de başladı, bugün 23.59’da sona erecek.

TECİHLER PUAN ÜZERİNDEN YAPILIYOR
Eğitim Uzmanı Salim Ünsal bu yıl ek yerleştirme sürecinde üniversitelerde 202 bin 257 boş kontenjan kaldığını söyledi. Ek yerleştirme genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapılıyor. Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları puanı hesaplanan tüm adaylar seçebiliyor. Sadece o barajı geçen adaylar bu programları ek tercih listelerine alabiliyorlar.

ADAY KALMADI
“Ek yerleştirmelerde tercih yapacak aday çok az kaldı” diyen Ünsal süreci şöyle değerlendirdi:
“Bu yıl tercih yapacak aday sayısı çok az çünkü ek yerleştirmelerde tercih yapacak yerlere puanları yetmiyor. İlk yerleştirme sürecinde 1 milyonun üzerinde öğrenci tercih yapmamayı kafaya koymuştu. Yerleşebilecekler de ilk yerleşmede yerleşti. Geri kalanlarların tercih yapabilmesi için mevcut sistemde değişiklikler yapılmalı. Bu yıl toplam kontenjanın 60-70 bini ancak dolar gibi düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki defa yaptığı nakil haftası gibi bir uygulama YKS için de uygun olabilir.”

OKUMAYACAĞINIZ BÖLÜMÜ YAZMAYIN
Ek yerleştirme sürecini değerlendiren Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt da şunları söyledi: “Üniversite adayları bazen öğretmenleri bazen de koçları tarafından yanlış yönlendirilebiliyor. Gençler istemedikleri yerleri tercih edebiliyorlar. Adayların ek yerleştirme tercihleri için çok iyi düşünmeleri gerekiyor. 2024’te üniversiteye yerleşen bir öğrenci kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın bir sonraki yıl Ortaögretim Başarı Puanı yarı yarıya düşer. Dolayısıyla adaylar okumayacakları bir bölümü yazmamalı.

UZUN BİR LİSTE YAPIN
Ayrıca adaylar kendi puanlarına eşit ve altında olan yerleri tercih edebildikleri için uzun bir liste yapmaları gerekir. Ek yerleştirmede de kendi puanlarının oldukça altında olan yerleri yazmaları şanslarını arttıracaktır.”

EK YERLEŞTİRMEDE BUNLARA DİKKAT
* Ek tercih yapabilmek için genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor.
* Ek yerleştirmede tercih yapacak her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. * Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de geçerli. * Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar isterlerse ek tercih yapabiliyor.
* Şehit-gazi yakını, 34 yaş üstü kadın ve depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlardaki boşluklar ek yerleştirmede de bu adaylar için geçerli.