ÜNİVERSİTE SINAVINDA DERECE YAPMIŞ ÖĞRENCİLERİN DÜŞÜNCELERİ
Türkiye derecesi yapmış bazı öğrencilerin sınavla ilgili görüşlerini-düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Okuduğunuz bu düşüncelerin sizlere üniversite hazırlığı ile ilgili önemli ipuçları vereceği kanısındayım.
- Her şeyden önce istemek… Sonra kendine güven… Bu iki yetkinliğe ulaşmış bir öğrenci zorlukları alt etmenin yolunu zaten kendi bilir. Sadece sınav konusunda değil, her konuda başarıyı isteyen, buna ulaşmak için elinden geleni yapan ve kendine olan güvenini yitirmeyen herkesin başarıya ulaşabileceğine yürekten inanıyorum. Ben öyle yaptım.
- Sınava hazırlıkta herkesin takılıp kaldığı bir konu var; SORU SAYISI. Kaç tane soru çözüldüğünü sayana kadar öğrencinin kesinlikle yapması gereken çok önemli şey var: Dersi anlatıldığı yerde öğretmenin doğrudan kendisinden dersi dinlemek. Bunu yapmadan soru çözmeye ağırlık vermenin hiçbir anlamı olmaz. Daha sonra iş soru çözmeye geldiğinde ise çözülecek soruların niceliğinin ne kadar olduğuyla değil, niteliğinin nasıl olduğuyla ilgilenmek gerekir.
- Üniversiteye hazırlık ne hayatın başlangıcı ne de sonu. Sadece bu ülkede hayatın bir parçası.
- Her şeyden önce üniversite sınavındaki başarı bireyseldir. Bunu anne babaları,öğretmenleri küçümsemek için söylemiyorum. Demek istediğim; sınavdaki başarınızda en önemli etken sizin isteğiniz, disiplininizdir. Diğer her şey itici güç olarak etkilidir.
- Sınava hazırlık uzun bir maraton ve bu dönemin tamamını aynı seviyede geçirmek neredeyse imkansız. Dolayısıyla bazen sonuçlar değil, sadece çözülemeyen sorular kafaya takılmalı.
- Her ne kadar yorulsak da,stres içinde olsak da bu sınavda hiçbir şekilde pes etmeyen,koyduğu hedeften taviz vermeyen kazanıyor.
- Çözemediğiniz soruları doğru zamanda yani fazla bekletmeden ve biriktirmeden sormanın konuyu tam olarak kavramadaki katkısı çok büyük. Hatta bu soruları saklayıp sınava yakın zamanlarda kendinizi tekrar deneyin.
- İyi dönemleriniz olduğu gibi kötü dönemleriniz de olabilir. Bu gayet normal bir durum. Ama en önemlisi, önerilere açık olmakla birlikte kendi sisteminizi kendiniz oluşturun. Bir başkası için iyi olan bir yol sizin için iyi olmayabilir.
- Sınav hazırlığında en önemli noktalardan biri, öğrencilerin eksiklerinin ve tam olarak oturtamadıkları konuların farkında olmalarıdır.
- Üniversite sınavında ölçülen tek şey bilgi değildir. Şans ve soğukkanlılık da sınav anında öğrenciye büyük katkı sağlayabilir.
- Sınava hazırlanırken en önemli şey; hayatımızdaki öncelikleri bir süre değiştirmek ve önceleri can sıkıntısı gibi gözükse de sınavı ön plana almaktır.
- Sınava hazırlanma işini gönülden yapmak başarılı olmanın temel anahtarı bence. Sadece yapmak zorunda olduğu için çalışan insanlar çalışırken sıkılırlar, çalışmaktan yeteri kadar verim elde edemezler.
- Sürekli aynı tip soruları ve aynı derslerden sorular çözmek yerine ders ve kaynaklar ara sıra değiştirilmelidir.
- Üniversite sınavı sonuçta bir sıralama sınavı olduğu için, soruların zorluğu bir dezavantaj olmaz, aksine başarılı öğrenciler için avantaj yaratır.