2018 YKS KILAVUZU’NDAKİ ÖNEMLİ BİLGİLER

2018 YKS KILAVUZU’NDAKİ ÖNEMLİ BİLGİLER
Türk Eğitim Rehberi Mart/Nisan 2018

1 Mart’ta YKS başvuruları başladı ve 21 Mart’ta sona erdi. Başvuru Kılavuzunu incelediğimizde adaylar için çok önemli ve çarpıcı detaylar göze çarpıyor.

Bunları sırasıyla inceleyelim.

1) Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi TYT’de puan hesaplanabilmesi için Türkçe ve Matematik testlerinden en az 0,5 net yapma kuralı getirilmiş.

Bu kuralı bir örnek üzerinden açıklayalım. Bir Türkçe-Matematik alanı öğrencisi TYT de Türkçe testinden 40 sorunun ve Sosyal testinden 20 sorunun tamamını yapsa ancak Matematik testinden 0.5 net çıkaramazsa, puanı hesaplanmayacak. Aynı şekilde bir Sayısal alan öğrencisi Matematik ve Fen testlerinden soruların tamamını yapsa ancak Türkçe testinden 0.5net yapmasa puanı hesaplanmayacak.

Bu çarpıcı durumun adaylar tarafından tam olarak anlaşılmadığı kanısındayım. Rehber öğretmenlerin öğrencilerini konu ile ilgili uyarması çok sayıda adayın yarışma dışı kalmasını önleyecektir.

2) İkinci önemli durum; testlerin ağırlıkları ile ilgili. YÖK web sitesinde yayımladığı sık sorulan sorularda katsayıları açıklamıştı. Başvuru Kılavuzunda da katsayıları incelediğimizde her sorunun puan değerinin aynı olduğu görülüyor. Bu geçen yılki sistemden çok farklı ve adaylarında çalışma stratejilerini buna göre oluşturmaları gerekiyor.

Bütün adaylar için testlerdeki her bir sorunun puan değeri 1,33 puan değerinde. Yani bir öğrenci TYT’deki Matematik testindeki sorudan da, Sosyal testindeki so rudan da 1,33 puan alacak. Tüm adayların bu doğrultuda hazırlık yapmaları sınav başarılarını artıracaktır.

Geometri den istediği başarıyı gösteremeyen bir öğrenci Sosyal çalışıp bu durumu telafi edebilir. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi Geometri sorusu da 1.33 puan, Sosyal sorusu da 1.33 puan getirecek.

3) İlk kez geçen yıl uygulamaya konulan 15 dakika kuralı devam ediyor. ÖSYM, sınavları saat 10:00 yerine 10:15 de başlatacak ve 10:00’dan sonra binalara adayları almayacak. Umarım bu yıl bu kuraldan dolayı kimse mağdur olmaz.