Üniversiteye girişte yeni sınav heyecanı

Üniversiteye girişte yeni sınav heyecanı
www.milliyet.com.tr 27.06.2018

Hayalindeki üniversiteye girmek isteyen yaklaşık 2.3 milyon aday, hafta sonunda iki basamak halinde yapılacak sınavlarda yarışacak.

Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde soruların ve puanlamanın nasıl olacağı bilinmiyor. Bu belirsizlikler içinde sınava giren adaylar çok heyecanlı.

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), hafta sonu yapılacak. Yaklaşık 2.3 milyon adayın yarışacağı sınavlar, iki oturum halinde düzenlenecek.

30 Haziran Cumartesi günü YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) gerçekleştirilecek. İkinci oturumlara girebilmek için adayların TYT’ye girmesi zorunluydu, o nedenle bu sınav için 2 milyon 381 bin 784 aday başvurdu. 1 Temmuz Pazar günkü ikinci oturumda Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. AYT’ye 2 milyon 19 bin 853 aday; YDT’ye ise 131 bin 453 aday başvurdu.

Bu yıl getirilen yeni sistemde, soruların içeriğinin ve puanlamanın nasıl olacağı konusunda belirsizlikler sürerken, pek çok yenilik de bulunuyor. Adaylar, bu yenilikler ve belirsizlikler içerisinde hafta sonunda yapılacak sınavlar için son hazırlıklarını yapıyor.

Soruların puan değeri aynı 

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, sınavda getirilen 4 ana değişikliği şöyle sıralıyor:

1 – Katsayılar incelendiğinde her sorunun puan değerinin aynı olduğu görülüyor. Bu, geçen yılki sistemden çok farklı ve adayların da çalışma stratejilerini buna göre oluşturmaları gerekiyor.

2-Bütün adaylar için testlerdeki her bir sorunun puan değeri 1,33 puan değerinde. Yani bir öğrenci, TYT’deki Matematik testindeki sorudan da, Sosyal testindeki sorudan da 1,33 puan alacak. Tüm adayların bu doğrultuda hazırlık yapmaları sınav başarılarını artıracaktır.

Geometri’den istediği başarıyı gösteremeyen bir öğrenci Sosyal Bilimler çalışıp bu durumu telafi edebilir. Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi Geometri sorusu da 1.33 puan, Sosyal sorusu da 1.33 puan getirecek.

Puan türleri değişti. YGS-LYS’de toplam 18 olan puan türü 5’e düştü. Bu durum tercihlerin yapılmasını zorlaştıracak. Çünkü geçmiş yılların başarı sıralarını ve puanlarını kullanmak mümkün olmayacak.

ALES sorularını çözün

3 – ÖSYM örnek soruları yayımladı. TYT soruları incelendiğinde bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamayla ilgili olduğu görülüyor. Geçmiş yıllarda çıkmış ALES sorularını bulup çözmek özellikle Türkçe, matematik ve geometri dersleri için en büyük hazırlık olacaktır.

2 Haziran’da yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sorularını incelediğimizde çok uzun ve anlaşılması zaman alan sorular olduğunu gördük. Aynı tarz soruların TYT-AYT’de de çıkabileceği unutulmamalı. Dolayısıyla adaylar her türlü soru tarzına hazırlıklı olmalılar. ALES sorularına bakmak bu bakımdan çok önem taşıyor.

4 – Soru sayısı çok azaldı. Örneğin geçen yıl 56 olan Türk Dili ve Edebiyatı soru sayısı 24’e düşmüş durumda. Aynı durum diğer testler için de geçerli. LYS’de 30 Fizik, 30 Kimya, 30 Biyoloji sorusu soruluyorken şimdi AYT’de 3 dersin toplamında sadece 40 Fen Bilimleri sorusu olacak.

Her bir sorunun değeri daha da artmış durumda. Tek bir soru belki binlerce adayın önüne ya da gerisine düşürebilecek.

Cihan Yeşilyurt ayrıca sınavda hangi konulardan, kaç soru çıkacağının bilinmediğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

“Geçen yıla göre soru sayısı çok azaldığı için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) muhtemelen birkaç konuyu içeren sorular hazırlayacaktır. Böyle soruların adayları çok zorlayacağını düşünüyorum. Çünkü bu tarz sorular ancak çok iyi bilgiyle çözülebilir. Bilgisi eksik olan öğrenciler özellikle AYT’de epey ter dökecekler.”

Tüm kazanımlar ölçülecek

Doğa Koleji Akademik Kadrosu da yeni sistemde konu kapsamı azalmadığını ancak soru sayısı azaldığı için bir soruda birden fazla kazanımı ölçen soruların gelmesinin beklendiğini kaydediyor. TYT, okul türü ne olursa olsun öğrencilerin eğitim hayatı boyunca gördükleri ortak müfredat derslerinden oluşacağını belirten uzmanlar, AYT’de ise tüm lise müfredatı ve öğrencilerin özellikle puan türleriyle ilişkilendirilen derslerdeki akademik gücünü ölçecek sorulardan oluşacağını söylüyorlar.

Üniversiteye giriş sisteminin bu yıl, sınav ismi, soru sayıları ve puan türleri olmak üzere tamamen değiştiğine değinen uzmanlar, sınav şeklinin ilk kez uygulanacak olmasından dolayı üniversitelerin taban puanları ve başarı sıralarının yeniden oluşacağını vurguluyorlar.

0.5 ham puan gerekiyor

Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için TYT ve AYT’de ilgili testlerin herhangi birinden en az 0.5 ham puan alması yeterli olacak.

AYT’de sadece Matematik testini cevaplayarak en az 0.5 ham puan alan adayların Sayısal (SAY) ve Eşit Ağırlıklı (EA) ağırlıklı puanları; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testini cevaplayıp en az 0.5 ham puan alanların EA ve Sözel (SÖZ) ağırlıklı puanları; Sosyal Bilimler-2’yi cevaplayarak en az 0.5 ham puan alanların da Sözel ağırlıklı puanları hesaplanabilecek.

Çalışmaya devam

Üniversite sınavlarına 3 gün gibi kısa bir süre kaldı. Adaylar, bu hafta ders çalışıp çalışmama konusunda kararsız. Uzmanlar, “Eğer aday psikolojik olarak kendini iyi hissedecekse son güne kadar çalışmalarını sürdürebilir” diyorlar.

Doğa Koleji Lise Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, son haftada da ders çalışmaya devam edilmesini öneriyor. İzgiman, “Deneme sınavı çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara dönmek, eksikliklere bakıp konu tekrarı yapmak son haftalar için en iyi çalışma stratejisidir. Son haftada da deneme sınavı çözmek sınavı daha iyi yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olur” diyor.

Sınavda başarılı olmak için iyi ders çalışmanın yanı sıra sınav anında zamanı iyi yönetmek gerektiğine dikkat çeken İzgiman, şu önerilerde bulunuyor:

“Bu nedenle TYT ve AYT’lerde hangi testten başlayacağınıza, hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza önceden karar vermek ve sınav anında bu kararı uygulamak önemlidir. Son hafta şimdiye kadar yapılmadıysa sınavda zamanın nasıl yönetileceğine karar verilmelidir.”

SINAV TAKVİMİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)             30 Haziran 2018 10.15, 135 dakika

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)           1 Temmuz 2018 10.15, 180 dakika

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)                    1 Temmuz 2018 15.45, 120 dakika