Yeni Sınav Sistemine Göre Adaylar Nasıl Hazırlık Yapmalı, Nasıl Ders Çalışmalı?

Yeni Sınav Sistemine Göre Adaylar Nasıl Hazırlık Yapmalı, Nasıl Ders Çalışmalı?
BİLGİ Eğitimci Postası | Nisan 2018 Bülteni

Ekim ayının başında açıklanan üniversiteye giriş sistemi yani YKS, adayların ders çalışma alışkanlıklarını da değiştirmek zorunda bıraktı. İsterseniz adayların yeni durum için nasıl ders çalışması gerektiğini tek tek ele alalım:

 

1)    Artık bütün testlerin ağırlıkları aynı. Bir öğrenci matematik testinden de, sosyal testinden de aynı puanı alacak. Her bir sorunun değeri 1,33 puan. Dolayısıyla öğrencilerin bu önemli ayrıntı doğrultusunda çalışmaları gerekiyor. Geometri sorularında gerek sayısal gerekse eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil alanı öğrencilerinin  çok zorlandıklarını ve düşük net yaptıklarını gözlemliyorum. Adaylar, sosyal testine biraz daha ağırlık vererek çıkaracakları netlerle geometrideki eksiklerini telafi edebilirler. Çünkü 1 sosyal neti 1 geometri netine eşit.

 

2)    ÖSYM örnek soruları yayınladı. TYT soruları incelendiğinde bilgiyi kullanma, akıl yürütme ve yorumlamayla ilgili olduğu görülüyor. Geçmiş yıllarda çıkmış ALES sorularını bulup çözmek özellikle Türkçe, matematik ve geometri dersleri için en büyük hazırlık olacaktır.

 

3)    Öğrenciler girdikleri denemelerde ve ÖSYM’nin yayınladığı örnek sorularda zaman problemi yaşamadıklarını söylüyorlar. Ancak ben farklı düşünüyorum. Çünkü ALES’te olduğu gibi bir metin verilip o metne bağlı 3-4 tane soru sorulduğunda adayların TYT’de süreyi yetiştiremeyecekleri ile ilgili kaygı duyuyorum. Adaylar girdikleri denemeleri ciddiye almalı, süreyi sonuna kadar kullanmalı ve gerçek sınavın provasını yapmalılar. Çözecekleri 1 fazla soru binlerce kişinin önüne geçmelerini sağlayabilir.

 

4)    Bazı öğrenciler daha çok 1. Oturum yani TYT ağırlıklı çalışıyor. Oysa sınavın % 60 ağırlığı ikinci oturum dediğimiz AYT’de. Adayların ders çalışma programına dersleri dengeli bir şekilde dağıtmaları gerekiyor. Ben daha çok 4 gün AYT, 3 gün ise TYT çalışılmasını öneriyorum.

 

5)    Bazı öğrenciler maalesef deneme sınavlarına girmek istemiyorlar. Oysa bu sistemde ne kadar çok prova yapılırsa öğrencinin sınav başarısı o kadar artacaktır. Sınav devamsızlığı yapan öğrencilerin tespit edilmesi ve deneme sınavlarına katılmaya ikna edilmesi gerekiyor.

 

6)     Sınava 3 aydan daha az bir zaman kaldı. Bu süre boyunca sadece test çözmek yanlış. Özellikle AYT için mutlaka konu da çalışılmalı. Çünkü AYT’deki soru sayıları geçen yıla göre oldukça azaldı. Buradaki sorular muhtemelen birkaç konuyu içeren sorulardan oluşacaktır. Dolayısıyla konuyu iyi kavrayıp, iyi analiz etmek gerekiyor. Öğrencilere de bu uyarıları sıklıkla yapmak lazım.

 

CİHAN YEŞİLYURT

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI

REHBERLİK KOORDİNATÖRÜ