2024 YKS: Nasıl hazırlanmalı, en sık yapılan hatalar nedir?
www.pervinkaplan.com 26.01.2024
Bu yıl rekor sayıda katılımın beklendiği 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için adaylar hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak birçok aday hazırlık sürecinde hatalar da yapıyor. Örneğin bazı adaylar YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) daha yoğun hazırlanırken, ikinci oturum olan ve sonuçları lisans programlarına yerleştirmelerde kullanılan Alan Yeterlilik Testi’ni (AYT) ihmal edebiliyor.
Peki öğrenciler nasıl bir program yapmalı ve çalışırken hangi hatalardan kaçınmalı? Rehberlik uzmanı Cihan Yeşilyurt, pervinkaplancom için YKS’ye hazırlanan öğrencilere yönelik şu bilgileri aktardı.
BU HATAYI YAPMAYIN
Üniversite adaylarının yaptıkları hataların başında TYT ağırlıklı çalışıp AYT’yi ihmal etmeleri geliyor. Öğrenciler TYT’den çok yüksek net yapınca istedikleri yere gireceklerini düşünüyorlar. Oysa TYT nin ağırlığı % 40, AYT’nin ağırlığı ise % 60. TYT ağırlıklı çalışmak ve AYT’yi ihmal etmek adayların hedeflerinden oldukça geriye düşmelerine neden olacaktır. Daha AYT konularına bakmamış çok sayıda aday var.
YÖK ATLAS’I İNCELEYİN
YÖK Atlas’a 2023 TYT-AYT istatistikleri de yüklendi. Adaylar istedikleri üniversitelerin bölümlerini incelediklerinde TYT den daha çok AYT netleri ile üniversiteye yerleşeceklerini göreceklerdir. SAY-EA-SÖZ ve DİL puan türü için mutlaka AYT netlerini yapmak gerektiğini YÖK Atlas’a bakınca anlayacaklar.
4 GÜN AYT, 3 GÜN TYT
Haftanın 7 günü ders çalışan bir öğrenci 4 gününü AYT’ye 3 gününü ise TYT’ye ayırmalı. Bir 12. Sınıf öğrencisi günde ortalama 4 saat kadar üniversite sınavına çalışmalı.
DENEME SINAVLARI ÖNEMLİ
Adayların yaptıkları diğer hatalardan birisi de deneme sınavlarına girmemek dolayısıyla TYT-AYT provası yapmamak oluyor. Öğrenciler konuların daha bitmediği bahanesini öne sürerek kendilerini yetersiz görüyor ve deneme sınavlarından kaçıyorlar. Oysa her denemenin bir YKS provası olduğunu ve zaman yönetimini kontrol açısından da çok önemli olduğunu unutmamaları gerekiyor.
TÜM DERSLER ÖNEMLİ
Sınav bir bütün ve tüm derslere önem vermek gerekiyor. Ancak tüm bu uyarılar yapılmasına karşın örneğin Geometri sorularını hiç yapmayan adaylar olabiliyor. Sınav ne kadar zor olursa olsun soruların % 10 u kolay olacaktır. Dolayısıyla her öğrencinin çözebileceği sorular var. Ders ayırt etmeden tüm derslere önem vermek gerekiyor.
BAŞARI NASIL YÜKSELTİLİR?
Maalesef Türkiye’de az kitap okunuyor. Bu genel durum gençlerde de böyle. Az kitap okuyan bir gençliğin Türkçe, Fen ve Matematik testlerindeki uzun metinli, bol işlemli, bilgiyi kullanmaya ve yoruma dayalı sorularla baş etmesi elbette kolay değil.Üniversite adaylarının başarılı olabilmeleri için; okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen öğrenci olmaları gerekmekte. Okuma ve dolayısıyla yorumlama alışkanlığı olmayan bir öğrencinin bu sistemde başarılı olması oldukça zor gözüküyor. Adaylar sınava hazırlıkla ilgili hangi yayınları takip etmeleri gerektiği ile ilgili bilgiyi kurs ya da okul öğretmenlerinden mutlaka almalılar. MEB’in dağıttığı Üniversite Hazırlık kitaplarını da ihmal etmeyip mutlaka çözmeliler.
Gerek TYT gerekse AYT soruları çok daha uzun ve düşündürücü sorulduğu için; öğrencilerin konuları iyi öğrenmesi ve üst düzey düşünme becerisi kazanmaları gerekiyor. Konuya iyi hakim olan, bol pratik yapan öğrenciler başarılı olacaktır.