Liselere Geçiş Sınavı’nda ter döken öğrenciler, fen ve matematik sorularının uzunluğundan yakındı
www.cumhuriyet.com.tr 1 Haziran 2019
Fen sorularının uzun ve zor olduğunu söyleyen öğrenciler, matematiğe ise yeterli süre ayıramadıklarını belirtti. Veliler ise sözel ve sayısal soruların aynı oturumda yapılmasını istedi.
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) dün yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 8. sınıf öğrencisinin girdiği sınavı değerlendiren uzmanlar, “tam” yapan öğrenci sayısının geçen yıla göre daha çok olabileceği tahmininde bulundu.
Fen bilgisi sorularının çok uzun ve zor olduğundan yakınan öğrenciler ise matematiğe yeterli süre ayıramamaktan yakındı. Sözelde süre açısından sorun yaşanmadığını belirten bazı veliler de, “keşke sözel ve sayısal aynı oturumda olsaydı. Çocuklar sözelden kalan sürelerini sayısalda değerlendirebilirdi” dedi.
Oğuzkaan Koleji yönetim kurulu üyesi ve eğitim koordinatörü Hatice Yılmaz, “Tüm branşlar geçen yıla göre birlikte değerlendirildiğinde sözel bölüm sorularının biraz daha zorlayıcı, sayısal bölüm soruları her ay yayımlanan örnek sorulara benzer şekilde ve geçen yıla göre daha az zorlayıcı olduğu görülüyor. Geçen yıla göre tam yapan öğrencilerin sayısı artacaktır. LGS bir sıralama sınavı olduğundan sınavın zor ya da kolay olması yerleştirme sonuçlarını değiştirmeyecektir. Sadece geçen yıl örneğin 90 netle girilen bir okula bu yıl 93-94 netle girilebilecektir” dedi.
Kolay ama çeldirici
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları liselere hazırlık bölüm başkanlarının yorumları şöyle:
TÜRKÇE: Grafik yorumlama soruları, görsel okuma soruları içerik bakımından dikkat ölçmeye yönelik sorulardı. Soruların çözümü kolay fakat çeldiricileri güçlüydü.
MATEMATİK:Pisa sorularına benzerliği olan bir sınav olmuş. Sorular da işlem yoğunluğu fazla. Yayımlanan örnek sorulardan daha zor bir sınav. Yoruma dayalı, mantık ve muhakeme düzeyi yüksektir. Prizmalarının alan kazanımı müfredatta olmamasına rağmen prizmaların ayrıt uzunluğu kazanımı ile ilişkilendirerek bir soru sorulmuş. Bu soru hariç diğer sorular kazanımlara uygun hazırlanmış.
FEN BİLİMLERİ: Sınav soruları zorluk derecesi olarak örnek sorulara paralel olarak hazırlanmış. Mantık ve muhakeme yeteneğini ön plana alan sorular fazlaca yer alıyor. Matematiği hızlı çözen ya da sayısal oturumu fen bilimleri dersinden çözmeye başlayan öğrencilerin fen bilimleri neti yüksek çıkacaktır.
Denklem kuran problem çözen…
Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı Ali Keskin, birden fazla kazanımın birleştirilmesi ile oluşan soruların, yayımlanan örnek sorulara göre daha zorlayıcı olduğuna dikkat çekerek “Sınavın güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma dayalı, birden fazla işlem gerektiren ve çeldiricisi yüksek sorulardan hazırlandığını görüyoruz. Soruların çözümünde alternatif durumların iyi değerlendirmesi gerektiğinden okuma anlama kısmında hızlı olunması gereken bir sınavdı. Konu dağılımına bakıldığında sınavda geometri konularına ait bazı kazanımlara yer verilmediği görülmektedir. Denklem kurma ve problem çözme becerisi yüksek öğrencilerin, başarılı olacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.