2023 TYT SORULARININ YORUMU

2023 TYT SORULARININ YORUMU

Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2023 TYT ile ilgili derslere göre yorumları aşağıdaki gibidir.

MATEMATİK ( Bölüm Başkanları Ertuğrul Çelik -Kemalettin Ağaç): Matematik testi uzun metinli, günlük hayat modellemeleri içeren beceri temelli soruların olduğu bir sınavdı. 9. ve 10. sınıf MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanmış, dengeli bir soru dağılımına sahip bir sınavdı. Soruların uzun metinli olması süre yetiştirme konusunda ciddi sıkıntı yaşatmış olabilir.

Genel olarak okuduğunu anlama, mantıksal akıl yürütme ve çıkarım yapma, verileri matematiksel olarak ifade etme becerilerinin ölçüldüğü bir sınav olmuş.

GEOMETRİ (Bölüm Başkanı Mehmet Güler): Geometri sorularında müfredat dışı soru yok. Geçmiş yıllara göre daha az sayıda hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmış sorular bulunmakta. Temel geometri bilgisine sahip, muhakeme yeteneği güçlü olan öğrencilerin çözebileceği sorulardan oluşmaktadır.

FİZİK (Bölüm Başkanları -Banu Metin-Eylem Tanış): 2023 TYT Fizik soruları beklenildiği gibi 9. ve 10. sınıf müfredatına uygun hazırlanmıştır. Sorular, son yıllarda TYT sınavlarında olduğu gibi, fizik bilgilerinin hayatta uygulaması üzerine kurgulanmıştır. Sınav, çalışan öğrencinin çok zorlanmadan yapacağı bilgi ağırlıklı sorulardan oluşmuştur.

KİMYA (Bölüm Başkanı Gamze Çakır): 2023 YKS/TYT sınavındaki Kimya soruları 9. ve 10. sınıf müfredatına uygun sorulardan oluşmuştur. Kazanımlara hakim, konuları yeterli ölçüde tekrar eden öğrencilerin ön planda olacağı bir sınav hazırlanmış.

BİYOLOJİ (Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz): 2023 TYT Biyoloji soruları MEB müfredatına uygundur. Öğrencilerin bilgiyi kullanma becerisi, 9. sınıf ve 10. sınıfa ait toplam 6 ünitenin her birinden, karşılarına gelen birer soruyla ölçülmüştür. Bu nedenle 2023 TYT Biyoloji soruları, geçen yıllarda uygulanan sınavlarda olduğu gibi hem sınıf hem ünite bazlı olarak eşit dağılım göstermektedir.

Sorular, öğrencilerin temel bilgi düzeyini ölçer niteliktedir. Sınavdaki Biyoloji testinin, YKS hazırlık sürecinde dersi dikkatli dinleyen ve konu bilgisi tam olan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

TÜRKÇE (Bölüm Başkanı Mutlu Kılavuz ): 2023 YKS/TYT Türkçe soruları yoğunluklu olarak anlam bilgisi konularından oluşmakta. 3 sözcükte anlam, 4 cümle yorumu, 26 paragraf sorusuyla toplamda 33 anlam bilgisi sorusu kullanılmış. Metinler ağırlıklı olarak psikoloji, felsefe ve sanat konulu olunca öğrenciyi zorlayacak bir durum meydana getirmiş. Soruların çıkarıma dayalı olması, öğrencilerin birbirine yakın seçenekleri eleyememesine neden olmuştur.

Dil bilgisi konularında 1 ses bilgisi, 2 yazım kuralları (‘’ana dili’’ ve uyurgezer sözcükleri sorulmuş), 2 noktalama işaretleri, 1 cümle ögesi, 1 fiilimsi sorusu sorulmuş. Bunlar çalışan öğrencinin alışık olduğu tarzda sorular.

TARİH (Bölüm Başkanı Yadigar Tatlı): Tarih soruları 9. 10. 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı olup 5 sorudan 3’ü yoruma dayalı, 2 soru ise kavram, kronolojik sıralama ve bilgi içerikli hazırlanmıştır. İnkilap Tarihi’nden gelen soru 1919 Milli Mücadele Hazırlık Sürecinde Mustafa Kemal’in görev ve çalışmalarının tarihi sıralamasına dayalı, seçiciliği yüksek bilgi ağırlıklı olmuştur. Belirleyici olan 2 sorunun dışında gelen diğer sorular, öğrencilerimizin rahatlıkla yapabileceği kazanımları yoruma dayalı nitelikte hazırlanmıştır.

COĞRAFYA (Bölüm Başkanı Veysel Boynueğri): Sorular genel olarak müfredata uygun özellikle 5 sorunun 4’ü 9. sınıf konularından geldi. Afetlerden erozyon ile ilgili soru ise lisenin tüm sınıflarında anlatılan bir başlıktır. 2 tane soru grafik yorumuyla ilgiliydi. Grafik yorumuyla ilgili sorular konuyu bilmeden yapılabilecek sorular değil.

FELSEFE (Bölüm Başkanı Özlem Erdem): 2023 TYT Felsefe soruları müfredatla uyumlu ve kolay okunup yanıtlanabilecek nitelikteydi. Doğrudan bilgi içeren anlayış ya da filozof soruları bulunmamakla birlikte, bazı sorularda soru köklerinin yönlendiriciliği önemliydi. Konu dağılımı ise felsefenin özellikleri, bilgi felsefesi, ahlak felsefesi, orta çağ islam felsefesi ve varlık felsefesi çerçevesinde değerlendirilebilecek sorulardan oluşmaktaydı. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin çözmesi gereken felsefe soruları ise çoğunlukla filozofların görüşlerinin yorumlanmasını ve değerlendirilmesini içeriyordu.