Başarı için hangi derse nasıl çalışılmalı?

Başarı için hangi derse nasıl çalışılmalı?

www.kolaykampus.com 22.12.2023

Matematik

Öğrencilerin sınavda hata yapmalarına neden olan temel etken, o soruya ait konunun iyi öğrenilip kavranılmaması. Özellikle soru; analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen öğrenci, heye­canlanarak hata yapmaya başlar ve sonra gelen sorularda bu durum devam eder. Oysaki konulara ye­terli düzeyde hakim olan öğrenci, kendini daha güvende hisseder ve soruları daha rahat çözebilir. Ancak fazla güvenin “Bu soruyu nasıl olsa çözerim.” gibi düşüncelere yol açmamasına da dikkat etmek gerekir; çünkü bu durum dikkat eksikliği yaratabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalı. Bunun dışındaki bazı hatalar aritmetiksel işlem hataları. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanır.

Geometri

Geometri dersi, bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektiren bir ders. Bu özelliği kazanma­nın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkün.

Soruyu çok çabuk ve anlamadan okumak hatta okumayı üstün körü yapıp çözmeye geçmek, geo­metri testinde hata yapmaya neden olur. Dolayısıyla soru gerekli şekilde okunmalı. Ayrıca sınavda strateji oluşturulmalı ve bir soruda gereğinden fazla zaman harcanılmamalı.

Fizik

Fizik sorularını çözmek için konulara detaylı bir şekilde hakim olmalısınız. Hata yapma riskinizi en aza indirmek için sınav anında soruları çok dikkatli okumalısınız, soru ve şe­kil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurarak hem zaman kazanmalı hem de istenen bilgiye nasıl ula­şabileceğinizi düşünmelisiniz.

Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat etmelisiniz. Bazı sorular gerçekten çok kolay olacaktır. Bu so­rularda bir bit yeniği aramamalısınız.

Kimya

Sınav şartları içinde öğrencinin hata yaptığı soru türü değişse de bilgiyi yorumlama ve bilgi trans­feri yapma konusunda hata oranı artıyor.

Ayrıca soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar da çoğunlukta.

Soruyu yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri. Öğrenci soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı. “Çabuk olmalıyım”, “hızlı çözmeliyim” dendiğinde hata yap­ma oranı artırıyor.

Her ders, her konu, her soru kendi içinde dikkat gerektirir. Dikkat edilmediğinde en basit konu­nun en basit sorusunda hata yapılabilir. Sakin olmak, kendine güvenmek, soruyu okuduğunda çözme­ye başlamadan 1-2 saniye soruyu özümsemek, soruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek, soruy­la zıtlaşmamak da istenilen başarıya ulaşmak için çok önemli.

Biyoloji

Öğrencilerin hata yaptığı sorular değişkenlik gösterebilir. Fakat bilginin yorumlandığı sorular, bir­den fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan soru tür­leri.

Öğrenciler, sınavda hata yapmamak için öncelikle soruları dikkatli okumalı. Dikkatli okumadan, doğru yorumlamadan çözmeye başlamalarının hataları da beraberinde getireceğini unutmamaları ge­rekir.

Türkçe

Öğrenciler, Türkçe dersinde en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam soruları parag­raf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olmak gerekiyor.

Türkçede anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru kaçıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağar­cığını yoklayan; sanatsal ve edebi kültürünü de ölçen sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kul­lanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar.

Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümü. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bil­gi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli.

Türk Dili ve Edebiyatı

Edebiyat sınavında yapılan hataların başında, eser adına bakıp sadece sanatçıya odaklanıp soruyu yanıtlamaları geliyor. Bu tür sorularda dönem özelliklerini, sanatçının özelliklerini bilmek gerekebilir. So­ruları çözerken soruyu eksiksiz okuyup soru kökünü çok iyi anlamaları da önemli.

Adaylar denemeler çözmeli ve süreli soru çözmeyi alışkanlık haline getirmeliler. Sınava az bir zaman kala çıkmış sınav sorularını çözerek eksiklerini gidermeliler.

Tarih

Öğrencilerin sınav öncesinde genel bir tekrar yapması, önemli kavramları yazarak çalışması, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapması başarılı olmak açısından çok önemli. Sınavda her sorunun bağımsız düşünülmesi, çözü­lemeyen bir sorunun çelişkisinin diğer sorulara yansıtılmaması gerekir.

Soruda sorulan ana bilgi doğru algılanmalı ve bu yönde soruya cevap aranmalı.

Coğrafya

Öğrenciler en çok hatayı yer kavramı ile ilgili sorularda yapıyor. Türkiye ve Dünya’daki önemli yerle­rin nerede olduğunu bilmiyorlar.

Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar.
Öğrencilerin, Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramı ile ilgili (gerek Türkiye gerekse Dün­ya) bilgileri tekrarlamaları gerekir.

Felsefe

Öğrenciler hatayı en çok şu tür sorularda yapıyorlar: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?” Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dik­katle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılamakta: Bu parça­da aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?”

Yukarıdaki türden sorularda ve tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkat­le okumalı. Sorunun kendisinden ne istediğini iyi anlamalı. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmeli. Öğrenci o konu hakkında bilgi sahibi olsa bile kendini sadece paragrafta verilen bilgilerle sınırlı tutmalı.

Felsefe Grubu (Psikoloji-Sosyoloji-Mantık)

Psikolojide son 10 yıldır son derece teknik sorular çıkmakta. Bu yüzden öğrenci temel üniteleri iyi öğrenerek sınava hazırlanmalı. Sadece paragraftan yola çıkılarak çözülebilecek soru sayısı az ol­duğundan konu bilgisine de önem vermeleri gerekir. Öğrenci psikolojiye çalışırken aynı zamanda grafik çözümlemelerini de bilmek zorunda.

Sosyoloji soruları genelde felsefe sorularına benzer: Temel kavramları kullanarak paragrafı çözüm­leme şeklinde.

Sözel grubun eleyici dersi ise mantık. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya egemense soruları yanıtlaması çok kolay.

Son yıllarda öğrencinin en çok zorlandığı çözümleyici çizelge ve yüklemler mantığı konularından ol­dukça zorlayıcı sorular çıktı.