Yarıyıl tatili nasıl verimli geçirilir?

Yarıyıl tatili nasıl verimli geçirilir?

www.kolaykampus.com 19.01.2024

Sınavlara hazırlanan öğrenciler için yarıyıl tatilinin nasıl geçirileceği son derece önemli. Şunu unutmamak gerekiyor: Hafta, herkes için yedi gün ve gün herkes için yirmi dört saat. Herkesin eşit olarak sahip olduğu tek şey zaman. Yerine konulamayan, sınırları belirli bir kaynak var elinizde. Yarıyıl tatili de bu anlayışa uygun olarak değerlendirilmeli. İşte burada üniversite adaylarına çok iş düşüyor. Zamanı etkin ve verimli, amaç ve hedeflere uygun kullanabilme becerisini kazanmış olmak gerekiyor. Kararlılık, ertelememek, deneyip geliştirmek. Zamanı iyi kullanmak, öğrenilebilir bir beceri ve tüm dikkatin yapılması gereken şey üzerine yoğunlaşmasını sağlar.

Hazırlandığınız sınavla geleceğiniz belirlenecek. Sistem ve bu sisteme bağlılık kaçınılmaz gereklilik. Yarıyıl tatiline kadar kursta yapılan ölçme ve deneme sınavları üniversite adayının kendini değerlendirebilmesi, eksik yönlerini belirlemesi için çok önemli veriler sunacak. Durum değerlendirmesi yapan üniversite adayı lise son sınıf öğrencisiyse tatilde okula gitmediği için kursa yoğunlaşmalı. Liseyi bitirmiş durumda olan aday ise işlenen konuların tekrarı ve eksik konuların belirlenmesi, bunların telafisi için iyi bir fırsat yakalamış olduğunu bilmeli.

Yarıyıl tatili hem sınav için telafi hem de dinlenme dönemi olarak değerlendirilmeli. Önemli olan bir “yaşam programı” oluşturabilmek. Gününü iyi programlayan genç, okulu tatil olduğu için sabahları biraz daha fazla uyuyarak bedensel ve ruhsal dinlenme olanağı yakalayabilir. Ders çalışma ve tekrar yapma dışındaki zamanlarında ödül olarak sinema, tiyatro, arkadaşlarla buluşma gibi fırsatlar yaratabilir. Bunlar motivasyon sağlayan ve morali artıran eylemler.

Gününü iyi programlayabilmek için genç kendine şu soruları sormalı:

“İstediğim üniversite ve bölüme ulaşmak için, bugün yapmak zorunda olduğum faaliyetler neler?” (Olmazsa olmazlar.)

“Bugün yaparsam iyi olur ama yapmasam da olur.” dediğiniz faaliyetler neler? (Olmalılar.)

“Bugün yapmazsam hedefime ulaşmada bana kayıp yaratmaz” dediğiniz faaliyetler neler? (Olursa iyi olurlar.)

Yapmak zorunda olduklarını, yaptığında “Yaparsam iyi olur, mutlu olurum.” dediği faaliyetleri kendine ödül olarak verebileceği bir zaman dilimi bulur. İşte o zaman yarıyıl tatili için bir yaşam planı gerçekleştirmiş olur. Hem hedefine ulaşmak için çaba gösterecek hem de tatil yapabilecek.

Tatil boyunca hedefleri gerçekçi biçimde seçmek, hedefe uygun eylemlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol etmek, zamanın nasıl kaybedildiğinin bilincine varabilmek için iki haftalık tatilde her akşam güncellenecek “zaman kaybı çizelgesi” oluşturulabilir.

Her akşam yapılan değerlendirmeyle o gün içinde çalışmanızın ne zaman ve neden bölündüğü analiz edilerek ertesi gün için denetim mekanizması geliştirilebilir. Böylece bir şeyleri yapmamanın veya yapamamanın yarattığı suçluluk duygusu ve stresi de azaltılmış olur.

Zamanı verimli kullanmanın stresi azaltma yöntemlerinden en etkilisi olduğu araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Stres sınava hazırlık sürecindeki öğrencinin denetimi kaybettiği duygusunun sonucudur. Yarıyıl tatilinde denetimin kaybedildiği, zamanın tükendiği gibi bir duygu oluşursa sonrasında stres doğabilir. Bunu engellemenin yolu gerçekçi hedefler, kararlılık, zamanı verimli kullanma becerisiyle değerlendirilen bir tatil planı yapmak. Önemli olan ders çalışarak kaç saat geçirdiğinizden çok, bu saatleri nasıl geçirdiğiniz.

Verimli çalışın. Verimli çalışma, düzenli bir çalışma ortamında, önceden hazırlanmış bir çalışma programına uygun ve dikkati çalışılacak konuda yoğunlaştırarak yapılan bir çalışma.

Eğer durum değerlendirdiğinizde belirlediğiniz probleminiz;

Yeterli bilgi birikimine sahip olamamaksa elbette ilk yapacağınız, sınava kadar mümkün olduğunca geniş bilgi birikimine sahip olmak ve bu birikiminizi geliştirmek. Bu, ancak planlı ve programlı bir çalışmayla mümkün olur.

Temel probleminiz bildiklerinizi deneme sınavlarında hatırlayamamaksa konuları tekrar etme alışkanlığınızı gözden geçirmelisiniz. Düzenli tekrar yapmadığınız için hatırlama güçlüğü yaşıyor olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar yeni öğrenilen bir bilginin öğrenildiği gün dörtte üçünün unutulduğunu göstermeriyor. Bu sonuç tek başına tekrarın önemini anlatmaya yeter. Tekrar yapmak, öğrencilerin hep kaçtığı bir şey oluyor. Öğrenci yeni çalıştığı ve bildiğine inandığı bir konuyu tekrarlamak istemez ve bunu sıkıcı bulur. Oysa konu tekrarı, bir zaman kaybı değil, zaman kazanımı. Zaten yarıyıl tatili, yapılmayan tekrarlar için uygun bir zaman dilimi. Bu dönemde yapılacak tekrarlarla eksikler giderilir. Unutulan bilgilerin tekrarlanarak hatırlanması ve uzun süreli hafızaya yerleşmesi sağlanır. Haftalık ve aylık tekrarlar yapılmadıysa öğrenilen bilgilerin birbirine karışması ve yanlış hatırlanması söz konusu olur. Tekrar yapmanın bir başka yararıysa kişinin öğrendiği bilgileri koruyabilmesi, üzerine yeni bilgiler katabilmesi, bilgiyi yönetebilmesi ve bilgiyi kullanma gücünü artırabilmesi. Yarıyıl tatilinden sonra sınava kalan süre böylece daha verimli geçer.

Temel probleminiz bilgileri hatırlamanıza karşın sorulara uygulayamamaksa çalışma alışkanlığınızı gözden geçirmelisiniz. Eksiğinizi ancak bol soru çözme yoluyla, öğrendiklerinizi kullanabilme gücünüzü geliştirerek kapatabilirsiniz. Biriktirdiğiniz ve çözümünü yapmadığınız konu testlerini en kısa zamanda bitirmek için gayret gösterin. Günlük minimum soru çözme sayınızı artırın. Bir anlamda kampta sayılırsınız. Okuldan da ayrı olduğunuz için çözdüğünüz soru sayılarını artırmanız gerekir. Mümkün olduğunca çok sayıda deneme sınavı uygulaması yapın. Yanlış yaptığınız soruları belirleyip doğru yanıtları öğrenin. Özellikle atlamak zorunda kaldığınız sorular olmuşsa bu soruların yanıtlarını mutlaka öğrenin. Yanıtlarını öğrendiğiniz soruları tekrar okuyup yanlış seçeneklere de dikkat ederek üzerinde durun. Deneme sınavlarında hangi ders olursa olsun bakmadığınız ve üzerinde kafa yormadığınız soru olmamasına da dikkat edin. Ders ya da konu ayırımı yapmayın.