YKS’de puanlar yükselecek sıralamalar düşecek

YKS’de puanlar yükselecek sıralamalar düşecek

www.sabah.com.tr 22.06.2022

Geçen yıla göre oldukça kolay olarak değerlendirilen 2022-YKS’de adayların puanları yükselecek Özellikle matematik ortalamaları Türkiye genelinde artacak Bu durumda başarı sıralamaları, adayların hedeflediklerinden daha geride kalabilir

Geçtiğimiz haftasonu düzenlenen, 3 milyon 400 binden fazla adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) soruları geçen yıla göre oldukça kolay olarak değerlendirildi. Her yıl adayların “Oldukça zor” dediği matematik soruları bu yıl daha yapılabilecek düzeydeydi. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) süresinin uzatılması da adayları bu yıl oldukça rahatlattı. Uzmanlar bu yıl YKS ortalamalarını yükseleceğini öngörüyor. Puanlar yükselecek. Ancak bu durum başarı sıralamalarının geçen yıla göre gerilemesine neden olacak. Peki bu yıl hangi puan aralığında olan öğrenciler hangi başarı sıralamasında olacak? Tercih parametreleri nasıl değişecek? İşte uzmanlarından YKS değerlendirmeleri:

MATEMATİK ORTALAMALARI ARTAR
Sibel DURAK (Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü): AYT matematik testi soruları geçen yıla göre daha kolay algılanmıştır. Bu durum matematik Türkiye soru çözüm ortalamasının artmasına, soruların puan değerinin ise geçen yıla göre düşmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda matematik testinin SAYISAL (SAY) ve Eşit Ağırlıklı (EA) puanlarının oluşumundaki toplam katkı oranı geçen yıla göre azalacaktır.

SAY VE EA SIRALAMALARI DÜŞER
Adil KURT (Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı): Öğrenciler sonuç belgelerinde bu yıl daha yüksek puanlarla karşılaşacaklar. Geçen yıl hem TYT’deki hem AYT’deki matematik soruları adayları oldukça zorlamıştı. Bu nedenle SAY ve EA puan türlerinde puanlar düşük ancak başarı sıralamaları yüksek olmuştu. Bu yıl hem TYT’de hem AYT’de matematik testi daha kolaydı. Adaylar daha fazla netler çıkardı. Dolayısıyla bu puan türlerinde başarı sırlamaları geriler. Örneğin 420 SAY puanı olan bir aday Tıp fakültesine girmişti. Ancak bu yıl bu puanla Tıp’a girmek biraz zor gibi görünüyor. Unutulmamalıdır ki YKS bir sıralama sınavıdır. Bu nedenle öğrencilerin yüzdelik dilimini dikkate almaları önemlidir.

ÜST GRUPTA SIKIŞMA OLABİLİR
Cihan YEŞİLYURT (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): YKS geçen yıla göre oldukça kolaydı. İlk 20 bin, hatta 50 bini hedefleyen adaylar yüksek netler çıkardılar. Hem TYT’de hem AYT’de 37-38 matematik netleri çıkarmışlar. Sınav 2021’e göre oldukça kolay, 2020’ye göre biraz daha zor gibi. Puanlar 2021’den yüksek gelecek. Özellikle üst gruptaki adayların puanları yüksek olacak. Geçen yılki sıralamaları unutun. Adayların sıralamaları beklediklerinin altında kalır. Soruların kolaylığı belli puan gruplarında yığılmaya neden olabilir. Özellikle üst puan grubundaki öğrencilerde bunu görebiliriz.