10 maddede doğru tercih önerileri

10 maddede doğru tercih önerileri

www.sabah.com.tr 25.07.2022

Üniversite tercihleri 27 Temmuz’da başlayacak. Açıkta kalmamak adına istemediğiniz bir bölümü tercih listenize kesinlikle almayın. Yeni açılan programları da gözden kaçırmayın

18-19 Haziran tarihlerinde düzenlene 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geride kaldı. Sonuçlar 18 Temmuz’da açıklandı.
Sırada tercih maratonu var. Tercihler 27 Temmuz-5 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Adaylara 24 tercih hakkı tanınacak. Peki en doğru tercihi yapabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt 10 maddede doğru tercihin kurallarını şöyle sıraladı:
1-İLGİ ALANLARINIZA GÖRE TERCİH YAPIN: Öncelikle ileride hangi mesleği yaparsanız mutlu olabileceğinizi düşünün. Sabırlı mısınız?
Meraklı mısınız? Yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız neler? Kişilik özellikleriniz ve yönelimleriniz doğrultusunda liste oluşturun.
2- BAŞARI SIRALAMANIZI DİKKATE ALIN: Adayların bazıları puana göre tercih yapılacağını düşünüyor. Oysa puana değil, başarı sıralamasına göre tercih yapılmaktadır.
Puana göre tercih yapmak çok yanıltıcı olacak ve belki de adayın açıkta kalmasına yol açacaktır.
3-TERCİHLERİNİZİ İSTEK SIRANIZA GÖRE YAPIN: Örneğin aday, 18 binden öğrenci alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.
4-İSTEMEDİĞİNİZ BİR PROGRAMI TERCİH LİSTENİZE ALMAYIN: 24 tercih hakkınızın tümünü doldurmak zorunda değilsiniz.
Listenize yerleştiğinizde sizi mutlu etmeyecek ve okumayacağınız programları almayın.
Unutmayın, yerleştiğiniz programa kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) katkısı yarıya düşecek.

GELECEĞİN MESLEKLERİNİ ES GEÇMEYİN

5-KONTENJAN KARŞILAŞTIRMASI
YAPIN: Doğru tercih için yükseköğretim programlarının 2021 ve 2022 kontenjanlarını karşılaştırmak gerekiyor. Örneğin 2021’de 50 olan kontenjan 2022’de 60’a çıkmışsa o programın başarı sıralamasının düşebileceği yorumu yapılmalı.
6-KILAVUZDAKİ ÖZEL KOŞULLARI MUTLAKA OKUYUN: Yükseköğretim programları ile ilgili tüm bilgiler Tercih Kılavuzunda mevcut. Ancak adaylar bu bilgileri okumak konusunda tembellik ediyorlar.
Oysa Pilotaj bölümü için belirli bir boy ve kilo şartı aranabiliyor. Tüm bu bilgilerin çok önemli olduğu unutulmamalı ve Tercih Kılavuzu mutlaka çok dikkatli bir şekilde okunmalı.

7-YENİ AÇILAN PROGRAMLARI GÖZDEN KAÇIRMAYIN: Yeni açılan yükseköğretim programlarını çok iyi araştırıp, bu programları istek sıranıza göre listeye ekleyin.

AİLENİZİN DÜŞÜNCELERİNİ ÖNEMSEYİN

8-KONTENJANI DOLMAYAN BÖLÜMLERİ DE İYİ İNCELEYİN: 2022 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda bazı programların karşısında puan ve başarı sırası yazmıyor. Adaylar bu programlara 2021’de talep olmadığı için kontenjanların boş kaldığı yorumunu yapmalılar.

9-TERCİHLERİ İŞİN UZMANI REHBER ÖĞRETMENLERE GÖSTERİN: Son yıllarda Eğitim Koçu adı altında pek çok kişi adayların tercihleriyle ilgili yorum yapmakta ve kafa karıştırmaktalar.
Ayrıca bu kişiler işin ehli olmadıkları için yanlış yönlendirmede bulunarak mağduriyet te yaratmakta.
Adayların listelerinin son şeklini mutlaka uzman bir Rehber Öğretmenle birlikte vermeliler.

10-SİZİ EN İYİ TANIYAN KİŞİLERİN ANNE VE BABANIZ OLDUĞUNU AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN: Meslek ve üniversite tercihi yaparken yaşadığınız kararsızlıklarla baş etmenizde, arkadaşlarınızın düşünceleri tabii ki önemlidir.
Ancak, sizi en yakından tanıyan iki kişinin anne ve babanız olduğunu unutmayın. Bu süreçte yaşayabileceğiniz kararsızlıklarınızı, sizi tanıyan ve deneyim sahibi olan anne-babanızla birlikte, uzlaşarak atlatmaya çalışmanız yararınıza olacaktır.

DOĞRU YAPILMIŞ BİR LİSTE İÇİN

İlk sıralarda, yani ilk 2 ya da 3 tercihte başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümler
Orta sıralarda, yani 5 ile 18’inci tercih aralığında yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere
Son sıralarda ise, yani 19 ile 24’üncü tercih aralığında yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu bölümlere yer vermek uygun olacaktır.