Derece yapan öğrenciler neler söylüyor?

Derece yapan öğrenciler neler söylüyor?

www.kolaykampus.com 31.10.2022

Türkiye derecesi yapmış bazı öğrencilerin sınavla ilgili görüşlerini derledim. Yeni adayların her sınav tecrübesinden öğrenecekleri var kuşkusuz. Bakalım Türkiye çapında başarı göstermiş öğrencilerimiz neler söylemiş?

– Her şeyden önce istemek… Sonra kendine güven… Bu iki yetkinliğe ulaşmış bir öğrenci zorlukları alt etmenin yolunu zaten bulmuş olur. Sadece sınav konusunda değil, her konuda başarıyı isteyen, buna ulaşmak için elinden geleni yapan ve kendine olan güvenini yitirmeyen kişinin başarıya ulaşabileceğine yürekten inanıyorum. Ben öyle yaptım.

– Sınava hazırlıkta herkesin takılıp kaldığı bir konu var: Soru sayısı. Kaç tane soru çözüldüğünü saymaya gelene kadar bir öğrencinin yapması gereken çok önemli bir iş var: Dersi anlatıldığı yerde, öğretmenden dinlemek. Bunu yapmadan soru çözmeye ağırlık vermenin hiçbir anlamı olmaz. Daha sonra iş soru çözmeye geldiğinde ise çözülecek soruların niceliğinin ne kadar olduğuyla değil, niteliğinin nasıl olduğuyla ilgilenmek gerekir.

– Üniversiteye hazırlık ne hayatın başlangıcı ne de sonu. Sadece bu ülkede hayatın bir parçası.

– Kurs kadar okula da önem vermelisiniz. Çünkü şu an pişman olduğum tek şey okula yeteri kadar önem vermemem. Gerektiği kadar önem vermiş olsaydım derecem çok daha iyi olacaktı.

– Her şeyden önce üniversite sınavındaki başarı bireysel. Bunu anne babaları, öğretmenleri küçümsemek için söylemiyorum. Demek istediğim, sınavdaki başarınızda en önemli etken sizin isteğiniz, disiplininiz. Diğer her şey itici güç olarak etkili.

– Sınava hazırlık uzun bir maraton ve bu dönemin tamamını aynı seviyede geçirmek neredeyse imkânsız. Dolayısıyla bazen sonuçlar değil, sadece çözülemeyen sorular kafaya takılmalı.

– Her ne kadar yorulsak da stres içinde olsak da bu sınavda hiçbir şekilde pes etmeyen, koyduğu hedeften taviz vermeyen kazanıyor.

– Çözemediğiniz soruları doğru zamanda yani fazla bekletmeden ve biriktirmeden sormanın konuyu tam olarak kavramadaki katkısı çok büyük. Hatta bu soruları saklayıp sınava yakın zamanlarda kendinizi tekrar deneyin.

– İyi dönemleriniz olduğu gibi kötü dönemleriniz de olabilir. Bu gayet normal bir durum. Ama en önemlisi, önerilere açık olmakla birlikte kendi sisteminizi oluşturun. Bir başkası için iyi olan bir yol, sizin için iyi olmayabilir.

– Sınav hazırlığında en önemli noktalardan biri, öğrencilerin eksiklerinin ve tam olarak oturtamadıkları konuların farkında olmaları.

– Üniversite sınavında ölçülen tek şey bilgi değil. Şans ve soğukkanlılık da sınav anında öğrenciye büyük katkı sağlayabilir.

– Sınava hazırlanırken en önemli şey, hayatımızdaki öncelikleri bir süre değiştirmek ve önceleri can sıkıntısı gibi gözükse de sınavı ön plana almak.

– Sınava hazırlanma işini gönülden yapmak başarılı olmanın temel anahtarı bence. Sadece yapmak zorunda olduğu için çalışan insanlar çalışırken sıkılırlar, çalışmaktan yeteri kadar verim elde edemezler.

– Sürekli aynı tip soruları ve aynı derslerden sorular çözmek yerine ders ve kaynaklar ara sıra değiştirilmeli.

– Sıralama sınavı olması sebebiyle soruların zorluğu bir dezavantaj olmaz, aksine başarılı öğrenciler için avantaj yaratıyor.

– Doğru olan sadece sınavla uğraşmak değil ama önceliği ona vermek.