YKS'ye nasıl hazırlanmalı? YKS hazırlık sürecinde adaylara öneriler

YKS'ye nasıl hazırlanmalı?  YKS hazırlık sürecinde adaylara öneriler

www.kolaykampus.com 20.02.2024

Üniversite adaylarının yaptıkları hataların başında TYT ağırlıklı çalışıp AYT’yi ihmal etmeleri geliyor. Öğrenciler TYT’den çok yüksek net yapınca istedikleri yere gireceklerini düşünüyorlar. Oysa TYT nin ağırlığı yüzde 40, AYT’nin ağırlığı ise yüzde 60.  TYT ağırlıklı çalışmak ve AYT’yi ihmal etmek adayların hedeflerinden oldukça geriye düşmelerine neden oluyor. Şubat ayının ortasına gelinmiş olmasına rağmen daha AYT konularında çok eksiği olan on binlerce aday var.

YÖK ün çok önemli bir çalışması olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili çok önemli analizlerin yapıldığı YÖK Atlas’a, 2023 TYT-AYT istatistikleri de yüklendi. Adaylar istedikleri üniversitelerin bölümlerini incelediklerinde, TYT den daha çok AYT netleri ile üniversiteye yerleşeceklerini görecekler. SAY-EA-SÖZ ve DİL puan türü için mutlaka AYT netlerini yapmak gerektiğini YÖK Atlas’a bakınca anlayacaklar.

Haftanın 7 günü ders çalışan bir öğrenci, 4 gününü AYT’ye, 3 gününü ise TYT’ye ayırmalı. Bir 12’nci sınıf öğrencisi, günde ortalama 4 saat kadar üniversite sınavına çalışmalı. Nisan ayının ortasından itibaren de çalışma temposu daha da artmalı.

Adayların yaptıkları diğer hatalardan birisi de deneme sınavlarına girmemek. Dolayısıyla TYT-AYT provası yapmamak oluyor. Öğrenciler, konuların daha bitmediği bahanesini öne sürerek kendilerini yetersiz görüyor ve deneme sınavlarından kaçıyorlar. Oysa her denemenin bir YKS provası olduğunu ve zaman yönetimini kontrol açısından da çok önemli olduğunu unutmamaları gerekiyor.

Sınav bir bütün ve tüm derslere önem vermek gerekiyor. Ancak tüm bu uyarılar yapılmasına karşın örneğin, geometri sorularını hiç yapmayan adaylar olabiliyor. Sınav ne kadar zor olursa olsun soruların yüzde 10’u kolay oluyor. Dolayısıyla her öğrencinin çözebileceği sorular var. Ders ayırt etmeden tüm derslere önem vermek gerekiyor.

Başarıyı yükseltmek için ne yapılabilir?

Maalesef, Türkiye’de az kitap okunuyor. Bu genel durum gençlerde de böyle. Az kitap okuyan bir gençliğin, Türkçe, Fen ve Matematik testlerindeki uzun metinli, bol işlemli, bilgiyi kullanmaya ve yoruma dayalı sorularla baş etmesi elbette kolay değil. Üniversite adaylarının başarılı olabilmeleri için; okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen öğrenci olmaları gerekiyor. Okuma ve dolayısıyla yorumlama alışkanlığı olmayan bir öğrencinin bu sistemde başarılı olması oldukça zor gözüküyor.

Adaylar, sınava hazırlıkla ilgili hangi yayınları takip etmeleri gerektiği ile ilgili bilgiyi, kurs ya da okul öğretmenlerinden mutlaka almalılar. MEB’in dağıttığı, üniversite hazırlık kitaplarını da ihmal etmeyip mutlaka çözmeliler.

Gerek TYT gerekse AYT soruları çok daha uzun ve düşündürücü sorulduğu için; öğrencilerin konuları iyi öğrenmesi ve üst düzey düşünme becerisi kazanmaları gerekiyor. Konuya iyi hakim olan, bol pratik yapan öğrenciler başarılı oluyor.