MESLEK SEÇİMİNİZ YAŞAMINIZI BELİRLEYECEKTİR

MESLEK SEÇİMİNİZ YAŞAMINIZI BELİRLEYECEKTİR

2000 yılıydı. Mezun grupların bulunduğu sınıflara girip öğrencilere sınav sistemini anlatıyor ve öğrencilerle tanışıyordum. En son girdiğim sınıfta yaşı diğer öğrencilerden daha büyük olan bir öğrenci dikkatimi çekti. ‘’Kendini tanıtır mısın?’’ diye söz hakkı verdiğimde, ‘’ismim Faruk, Çapa Tıp Fakültesi 4. sınıftayım, ancak kaydımı dondurdum ve tekrar sınava girmek için dershaneye kayıt yaptırdım’’ dedi.   

 

Ben de oldukça şaşırdım ve bir süre yaşadığım şoku üzerimden atamadım. Bütün sınıfın da Faruk’a ‘’burada ne işin var’’ diye baktıklarını hatırlıyorum. Faruk tekrar söz aldı ve şöyle bir cümle kurdu. ‘’Hocam üniversitede benim gibi pek çok arkadaşım var, ancak ben cesaretli davrandım ve bu zorlu süreci göze alarak üniversite sınavına tekrar hazırlanıyorum’’ dedi.

 

Yılın sonunda Faruk mutlu sona ulaştı. İlk 1000’e girdi ve hedeflediği bölüme rahatlıkla yerleşti.

 

Bu hikayeyi meslek seçiminizi sağlıklı yapmanız için anlattım. Her yıl üniversitede okuyan ya da bitirmiş binlerce öğrenci üniversite sınavlarına tekrar başvuruyor. Meslek seçimi yaşamınızın en önemli kararlarından birisi.  Bu seçimi tesadüflere bırakmamak için tercih dönemini beklemeden araştırmalarınıza başlamalısınız.

 

Yapacağınız araştırma sizlerin sadece puanlarınıza göre değil ilgi ve yeteneklerinize göre meslek seçmenizi sağlayacaktır.

 

İlgi ve yeteneklerinize göre meslek seçmenin en önemli koşullarından birisi mesleklerle ve üniversitelerle ilgili bilgi sahibi olmanızdır. Mesleklerle ilgili bilgiye çeşitli kaynaklardan ulaşabilirsiniz. Örneğin İnşaat Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünüyorsanız, bu bölümün hangi üniversitelerde olduğunu rahatlıkla internetten araştırabilirsiniz. Ayrıca üniversitelerin web adreslerine girerek üniversiteyle ve İnşaat Mühendisliği’yle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle bölümde okutulan dersleri, staj olanaklarını, eğitimin nasıl verildiğini araştırmalısınız.

 

Mesleklerle ilgili bilgiyi o bölümde halen okuyan ya da bitirmiş kişilerden de edinebilirsiniz. Bu kişilerin söylediklerinin yanı sıra kendiniz üniversite ziyareti yaparak bilgi edinmeye çalışmalısınız.

 

Kendinize aşağıdaki soruları sorup cevaplarını bir kağıda yazmanız da sizlere kendinizi tanımanız anlamında yol gösterici olacaktır.

 

Nasıl bir yaşam beklentim var?

İletişim, ikna gücüm var mı?

Bilimsel araştırmalardan zevk alıyor muyum?

Çabuk karar verebiliyor muyum?

Ayrıntılardan sıkılıyor muyum?

İnsanlarla uyum içinde çalışabilir miyim?

Otuzlu yaşlarda kendimi nasıl iş yaşamı içinde hayal ediyorum?

 

Sonuç olarak; yapacağınız tercihin kendi ilgi ve yeteneklerinize uygun olmasını ve ileride pişman olmamak için şimdiden iyi bir araştırma yapmanızı diliyorum.