Emek olmadan yemek olmaz

Emek olmadan yemek olmaz

www.kolaykampus.com 13.10.2022

Ders çalışmak bana göre dünyanın en sıkıcı işlerinden birisi. Sizlere çalışmalısınız diye önerilerde bulunsam da itiraf edeyim lise ve üniversite yıllarında ders çalışma konusunda hiç de örnek alınacak bir öğrenci olmadım.

Üniversitede vize ve final haftalarında ne zaman kitabı elime alsam ya uykum gelirdi ya da acıkırdım. Uykum geldiğinde yatmaya gider, saatlerce yatakta bir o yana bir bu yana döner ve sıkıntıdan patlardım. Ama çalışmadığım zamanlarda içimde inanılmaz bir sıkıntı olurdu. Eğitim yaşamım boyunca 0’dan 100’e kadar her notu aldım. Üniversite üçüncü sınıftayken kız arkadaşımdan ayrıldığım için depresyona girip dört dersin finallerine girmedim ve bütünlemede bu dersleri zar zor verebildim.

Kısacası kötü örnek olacak bir öğrenciydim.

Peki, ne oldu da üniversiteyi kazanabildim ve dört yılda bitirebildim.

Bu soruya verebileceğim iki kısa yanıt var: Motivasyon ve dersi derste dinlemek. Beni bulunduğum durumdan daha iyi duruma getirebilecek tek şey üniversiteydi. Eğer üniversiteyi kazanamasaydım yaşadığım kasabada kalacak ve vasıfsız bir çalışan olacaktım. Bu durumun farkında olduğum için dişimi sıktım ve arkadaşlarım okulu uzatırken ben dört yılda mezun oldum.

Kitap okuma konusunda çok iyiydim. Haftada bir kitabı rahatlıkla bitirirdim. Sanıyorum kitap okumam ve dersleri takip etmem bana üniversiteyi kazandırdı.

Kötü bir örnek olabilirim ama zamanla çok şey öğrendim.

Size de aktarmak isterim öğrendiklerimi. Ders çalışma konusunda ilk yapmanız gereken, kendinize bir amaç belirlemek. Amacınız ne? Nereyi hedefliyorsunuz? Bu hedefe ulaşmak için yeterince çabalıyor musunuz? Sizce amacınıza ulaşmanızı engelleyen faktörler neler? Bu soruları düşünüp, cevapları kâğıda yazıp kâğıdı görebileceğiniz bir yere asabilirsiniz. Ara sıra da bu kâğıda göz atın. Bunu her yaptığınızda derslere daha iyi motive olduğunuzu görüp şaşıracaksınız.

İkinci olarak derslerdeki eksiklerinizi belirleyip bunları gidermek için önlemler almalısınız. Gerçekçi olmazsanız, gerekli önlemleri almazsanız (yani ders çalışmazsanız) hedefinize ulaşamayacağınızı bilmelisiniz. Branş ve etüt öğretmenlerinize çözemediğiniz soruları mutlaka sormalısınız. Size değişik gelen soruları kesip bir deftere yapıştırın ve boş zamanlarınızda bu soruları okuyun, çözün. Ayrıca arkadaşlarınızla bu soruları tartışın. Arkadaşlarınızla birlikte bu yöntemi uygulamak size çok şey öğretecek.

Üniversite sınav soruları artık uzun paragraflarla hazırlanıyor. Sadece sözel dersler değil; matematik, geometri, fizik gibi sayısal derslerde de uzun sorular var. ÖSYM kitap okuyanla okumayan adayları ayırmak istiyor. Dolayısıyla elinizden geldiğince kitap okumaya çalışmalısınız. “Hiç zamanım yok.” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat metin okumak hayatınızın bir parçası olmalı. Göreceksiniz, işiniz çok kolaylaşacak. Zaman zaman ümitsizliğe kapılacak ve çalışmayı bırakacaksınız. Şunu unutmayın, ders çalışmak sıkıcı ancak çalışmamak daha da sıkıcı. Önemli olan çok bunalsanız da her gün birkaç saatinizi sınav hazırlığına ayırmanız.

Nasıl derler? Bir kere daha hatırlayalım: Emek olmadan yemek olmaz.