Öğrenilmiş çaresizlik bizden uzak olsun

Öğrenilmiş çaresizlik bizden uzak olsun

www.kolaykampus.com 04.10.2022

Hindistan köylülerinin yabani fil yavrularını nasıl evcilleştirdiklerini duydunuz mu?

Hindistan’da köylüler, yakaladıkları fil yavrularını, önce kalın bir zincirle kalın bir ağaca bağlarlarmış. Fil yavrusu, kurtulmaya çalışır ancak zincir çok kalın olduğu için onu kıramaz ve kaçamazmış. Yakalandığı ilk günler bunu defalarca dener ama her seferinde başarısız olur, ağaca ve zincire yenilirmiş. Bir süre sonra hiçbir çabanın onu oradan kurtaramayacağını düşünmeye başlarmış. Bu inanç kafasında iyice yerleştiğindeyse ne olursa olsun bir daha kaçma girişiminde bulunmazmış. Onun bu “pes etmiş” hâlinden emin olan köylüler, bu kez fil yavrusunun ayağına ince bir zincir takar ve onu küçük bir kütüğe bağlarlarmış. Ayağındaki zinciri gören fil, isterse rahatlıkla kaçabileceği hâlde hiçbir zaman zincirden kurtulamayacağına inandığından kaçma girişiminde bulunmazmış. Böylece fil yavrusu çaresizliğe kapılır, evcilleştirilmiş olur ve insanların dediklerini yapmaya başlarmış.

Ne oldu yavru file? Önce büyük bir arzuyla zincirden kurtulmaya, özgürlüğüne kavuşmaya çabalarken çaresizlik duygusuna kapıldı ve “Ne olursa olsun başaramayacağım.” diye düşünerek esarete teslim oldu. Cesaretini ve kaçabileceğine dair inancını yitirdi.

Evet, bir işi başarabilmek için ilk şart inanmak. Kişi önce başarabileceğine inanmalı, daha sonra başarmak için bütün imkânlarını kullanmalı.

Üniversite sınavına hazırlanan gençler için en büyük tehlike kazanabileceğine dair inancını yitirmek. İnancını yitiren kişiyse başarmak için hiçbir çaba harcamaz. Sonuçta fil yavrusu gibi “başarısız olmayı” öğrenir.

Daha önce edindiğiniz olumsuz deneyimler, sınavı kazanabileceğinize dair inancınızı yitirmenize neden oluyorsa kendi kendinizi sınırlamış olursunuz.

Bunu engelleyebilmek için:

• Değişim için kendinize zaman ayırın, hatalarınızı affedin.

• Kendinizi yetersiz hissetmeyin. Böyle anlarda kendinize başarılarınızı hatırlatın.

• Kendinizi umutsuz ve başarısız hissettiğiniz zamanlarda, insan hayatında karşılaşabileceği çok daha büyük zorlukların olabileceğini hatırlayın. Bu, içinde bulunduğunuz durumu daha tarafsız bir gözle görmenizi sağlar.

• Her şeyin, her zaman istediğiniz gibi gitmeyebileceğini bilin. Önemli olan tatminkâr bir yaşam için olayları doğru yönlendirebilmeniz.

• İçinde bulunduğunuz durum belki içinden çıkılmaz görünüyor ama bir gün istediğiniz mesleği yaptığınızı hayal edin.

• “Bugün düşüncelerim, sözlerim ve davranışlarımla gurur duyacağım.” diye düşünün. Kendinizle gurur duyacağınız biçimde davranın.

• “Kendimi olayların akışına bırakmayacağım; hiçbir zaman pes etmek, inancımı yitirmek yok.” deyin. Kendinizden umudu kesmeyin. Sizin de alanınızda ya da sevdiğiniz ve ilgilendiğiniz konularda, imrendiğiniz kişiler gibi olma şansınız var. O güzel zamanlar kaleminizin ucunda.